HTML

vaskalap

Friss topikok

  • Vaskalap1: @perenne-2: Köszönöm. (2018.05.21. 19:17) Segít?
  • csokidrazsé: Egyszer csak összezsugorodik az a láda. Nem lehet mindig a szoba közepén, hogy keresztül essünk ra... (2017.09.30. 14:39) A félelem
  • Vaskalap1: Együtt félünk. (2017.04.11. 19:25) Kéne
  • csokidrazsé: Még mindig :( (2016.12.05. 18:00) Értelmetlen, de forró, égető könnyek
  • Timothea,s: Nem könnyű. Ölellek! (2016.07.04. 18:27) Nem

Címkék

...ésigennnnn! (1) Álom (1) Aprók (13) Bicaj (5) Család (23) Egészségügy (5) émely (7) Francba (13) Fut (1) Haggyá! (4) (2) igen (1) Kamasz (15) Katyvasz (9) Kert (3) Kívánság (4) kutya (3) Márti (32) Mellrák (1) Meló (3) Menekül (2) neked (1) Neked szól (1) Nemérti (6) Nők (4) Nyomda (1) Régi (3) Rinya (7) szem (1) Terv (4) Tisza (11) Totyak (2) Újvilág utca (6) Zene (2) Címkefelhő

Temettünk

2015.10.09. 21:03 Vaskalap1

Kerülendő:

temetésen az első sorban állni.

Az nem mindig jelenti azt, hogy neked fáj a legjobban, de az biztos, hogy sokan odamennek hozzád is, részvétet nyilvánítani.

Jönnek a népek sorban és ha rossz az arcmemóriád, akkor a hozzátartozó kollégáit rokonnak hiszed majd.

Sorakoznak a ravatalozóban - hogy UTÁNA már ne kelljen odamenni -, te meg kezet fogsz, puszit adsz és kapsz, néha full ismeretlen emberekkel ölelkezel. 

Egy-egy idősebb részvétnyilvánítónál megcsap a gondosan elrakott, de sajnos megdohosodott ünneplőfekete szaga, a fiatalabbak illatosak, de legalábbis nem szagosak. 

Megáll előtted egy koros asszony, az Örülök, hogy látom...néni megjegyzésre így reagál nevetve: Tartani kell a formát, na!, - de a melletted állóhoz lépve már felzokog... Szegény....-ánk! 

Hát ezt még tanulnom kell.

Azt is, hogy a koporsóban fekvő, szemfedéllel letakart halotthoz oda lehet menni, megemelni kicsit a fehér műselymet, aztán felzokogva elengedni, hadd hulljon vissza a halott arcra. Akár gyerekkel is, igen.

Ami nem baj, ezt is látniuk kell, bár talán nem ennyire direktben, nem tudom.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mindig csodálkozva nézem a filmekben mikor a halottat valaki olyan búcsúztatja, aki ismerte, aki tudta milyen és ezért aztán talán nem állított teljesen idegen dolgokat róla. 

Őrizni kell az arcom merevségét, mert szívesen kiabálnék a búcsúztatóval: nem volt jó anya, nem tanította szeretetre a gyerekeit, és gonosz volt, végtelenül gonosz. Ha tehettem volna, a temetésére se jöttem volna el, de itt vagyok, a többiek miatt, akiknek valódi a fájdalmuk, őket támogatom, nekik próbálok segíteni egy kicsit. 

Tovább rontja a helyzetet a vallásos temetés, ami megint csak hazugság, mert ha életében nem volt vallásos, akkor már most késő elkezdeni.

Persze, könyörögni lehet. Napersze.

De ezt akarta volna. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Aztán már csak a rövid séta marad, meg a hosszú lapátolás, ami nem vicc, négy ember kemény munkáját igényli. Nézzük, ahogy sírba eresztik a koporsót, utána a koporsótakarót, hogy ne dübörögjön a föld a fán, de azért az csak dübörög, kemény agyag, öklömnyi darabokban. És kapaszkodok a hitesbe, és titokban azt figyelem, hogy jól legyen lezárva a koporsó, hogy elég föld kerüljön rá, mert visszajön, ez vissza, elhinti még a gonoszságot közöttünk, elhinti a haragot, a fájdalmat..... Ahogy eddig is, életében. Nekem hiába sorolja a pap a megbocsátást, az irgalmat, a felejtsükelabűneit. Titokban örülök, hogy ott van ahol és remélem, NAGYON remélem, hogy nem fog találkozni a lányával odafönn.

Úgyis lentre kerül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vaskalap11.blog.hu/api/trackback/id/tr417953450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása