Hozzávalók:
90 dkg liszt
7 dkg élesztő
6 dl tej
2 dl olaj
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só (én többet raktam)
15 dkg margarin
15 dkg trappista sajt
Tetejére:
1 tojássárgája + 1 evőkanál víz + 2 evőkanál tejföl
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, 1 evőkanál cukorral 6 dl langyos tejjel, az olajjal, 90 dkg liszttel, + a sóval összekeverjük és alaposan kidolgozzuk (praktika: az összes hozzávaló legalább kézmeleg legyen. A liszt pl imádja, ha átszitálod és mikróban megmelengeted, vagy ha előrelátó voltál, akkor a radiátoron éjszakáztatod. Az olajat nem melegítettem meg, mert beszari vagyok berakni a mikróba) Hengerré alakítjuk, 5-6 darab cipót formázunk belőle, 20-30 percig kelni hagyjuk. (Ez az idő pont elég előkészíteni -kikenni, lisztezni a tepsiket, sajtot reszelni, sütőt bedurrantani... ilyenek) Kinyújtjuk a cipót vékonyra, megkenjük olvasztott margarinnal. Feldaraboljuk (ez körcikkeket jelent. A pizzavágó tökéletes szerszám erre...), a szélesebb felétől kezdve kifliket göngyölünk belőle.Tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojássárgája+víz+tejföl keverékével, reszelt sajtot, szezámmagot.......... teszünk rájuk, pirosra sütjük.
Megjegyzés: a tészta akkor elég kidolgozott, ha pici hólyagocskák vannak benne (a nyújtófa alatt is látszik).
Saját tapasztalatok:
- Nagyon finom, de lövésem sincs, miért tejfölös, sajtos kifli a neve
- Ha tölteni szeretnéd valamivel, akkor vedd figyelembe a sót, amivel többet tettél bele
- Édes töltelékkel is jó, nagyon jó, de akkor tényleg kevesebb só kell és valamivel több cukor, bár én nem szeretem, ha gejl.