HTML

vaskalap

Friss topikok

  • Vaskalap1: @perenne-2: Köszönöm. (2018.05.21. 19:17) Segít?
  • csokidrazsé: Egyszer csak összezsugorodik az a láda. Nem lehet mindig a szoba közepén, hogy keresztül essünk ra... (2017.09.30. 14:39) A félelem
  • Vaskalap1: Együtt félünk. (2017.04.11. 19:25) Kéne
  • csokidrazsé: Még mindig :( (2016.12.05. 18:00) Értelmetlen, de forró, égető könnyek
  • Timothea,s: Nem könnyű. Ölellek! (2016.07.04. 18:27) Nem

Címkék

...ésigennnnn! (1) Álom (1) Aprók (13) Bicaj (5) Család (23) Egészségügy (5) émely (7) Francba (13) Fut (1) Haggyá! (4) (2) igen (1) Kamasz (15) Katyvasz (9) Kert (3) Kívánság (4) kutya (3) Márti (32) Mellrák (1) Meló (3) Menekül (2) neked (1) Neked szól (1) Nemérti (6) Nők (4) Nyomda (1) Régi (3) Rinya (7) szem (1) Terv (4) Tisza (11) Totyak (2) Újvilág utca (6) Zene (2) Címkefelhő

Két szoba

2015.01.19. 18:36 Vaskalap1

Menjünk beljebb. A bejárattal szemben van egy ajtó. Félig üveg, tehát kézimunka takarja a felső részt. Nem akármilyen. Abból a leheletvékony, fehér anyagból, amihez hozzányúlni se nagyon mernék, de nagyanyám még dolgozott is vele, Így lett az anyag slingelt (a Magyar Néprajzi Lexikon szerint: a szélén csipkésre kivágott vászonneműek (ing, pendely, ágynemű) díszes huroköltéses szegése (Dunántúl). Ismerik az Alföldön is. Kalocsa vidékén slinglőt a neve.). 

Ez az ajtófüggöny nem csak a szélén, hanem az egész felületén volt mintás. Ha nagyon kerestem volna és nem gyerek vagyok éppen, akkor biztosan találok benne hibát, de így csak a kosarat, a virágokat látom és a kosáron nagyanyám lánykori monogramját: KM. 

Hát lépjünk be.

Kicsike szobába jutunk, itt tarthatták a használatos ruháikat. Van nagy szekrény, egyszemélyes támlás ágy, kerek asztal, komód és még egy tükrös fésülködőasztal is. Székek. Szemben fent kicsi ablak, a szomszédra néz, illetve nem néz. 

Balra még egy ajtó. Hát. Tiltott hely, annál vonzóbb. Talán a klasszikus tisztaszobának felel meg, bár nem díszes. Hatalmas, kétszemélyes, támlás ágy uralja a szobát, magasan megrakva dunyhával, igen, így, dunyha. Gondosan letakarva a por ellen. Éjjeliszekrények. Egy intarziás asztal.  Két nagy szekrény, minden titkok helye. Ha kinyitod csak kabátokat látsz, meg szépen behajtogatott ágyneműt, konyharuhát, törölközőt. Nagy részük érintetlen. Viszont. A szekrények aljában teljes szélességben FIÓK! Lapos, széles, ezer kincs rejtekhelyei. Igen, mint a Tüskevárban. Csak hát az idő ugye. Az sose volt elég felfedezni a tartalmukat. Mert ott volt még a Kutya is. Játékkutya, ami hangot adott, ha megnyomtuk a mellkasát. Amikor szabad volt, mert valamiért végtelen nagy becsben tartották. 

Mindkét szobában, sőt, az egész házban a kamrákat és a fürdőszobát kivéve, palló a burkolat, csendes a járás rajta. A fal nagyon vastag, az ajtók szinte elbújnak benne. Néha ott ültem a küszöbön, lábam fent az ajtófélfán és még maradt hely mellettem oldalt. Jó, kicsi voltam, de akkor is. 

Már nem vagyok kicsi, de naponta látom-használom az egyik dunyhából készült párnát-paplant, az intarziás asztalt. És a kutyát. Már hiába nyomkodom, hangot nem ad. Csak mesél. Emlékeztet.

Szólj hozzá!

Címkék: Újvilág utca

A bejegyzés trackback címe:

https://vaskalap11.blog.hu/api/trackback/id/tr97089353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása