HTML

vaskalap

Friss topikok

  • Vaskalap1: @perenne-2: Köszönöm. (2018.05.21. 19:17) Segít?
  • csokidrazsé: Egyszer csak összezsugorodik az a láda. Nem lehet mindig a szoba közepén, hogy keresztül essünk ra... (2017.09.30. 14:39) A félelem
  • Vaskalap1: Együtt félünk. (2017.04.11. 19:25) Kéne
  • csokidrazsé: Még mindig :( (2016.12.05. 18:00) Értelmetlen, de forró, égető könnyek
  • Timothea,s: Nem könnyű. Ölellek! (2016.07.04. 18:27) Nem

Címkék

...ésigennnnn! (1) Álom (1) Aprók (13) Bicaj (5) Család (23) Egészségügy (5) émely (7) Francba (13) Fut (1) Haggyá! (4) (2) igen (1) Kamasz (15) Katyvasz (9) Kert (3) Kívánság (4) kutya (3) Márti (32) Mellrák (1) Meló (3) Menekül (2) neked (1) Neked szól (1) Nemérti (6) Nők (4) Nyomda (1) Régi (3) Rinya (7) szem (1) Terv (4) Tisza (11) Totyak (2) Újvilág utca (6) Zene (2) Címkefelhő

Egy kis Tisza

2013.07.15. 21:07 Vaskalap1

Mert ott zaj van éjszaka. Hatalmas zaj. 

Itthon, pedig faluban lakunk, mindig csönd van 10 után, igen, többnyire nyáron is. 

Süket, mély csönd, addigra a tücskök se húzzák.

Ehhez képest: fekszel a sátorban, hamis biztonságérzetben, mert mennyit is véd két vékony szövet? Esetleg a tőrben bízol, amit apa gondosan odakészített a fejetek közé. Nem veszed célzásnak, máskor a gyalásót hozta be. 

Végigfuttatod a lehetőségeket: a töltésről emberek nem tudnak lejönni, csendben biztosan nem, hacsak nem pókemberek. Állatok? Vaddisznó, őz, róka jöhet számításba, de ők meg messze elkerülik a tábort, az ember szaga riasztó. Najó, egy róka tavaly átesett a vizesvödrön, meg a kutyatál és egy papucs is eltűnt... Tehát a kaja érdekli, nem mi. 

Most hárman vagyunk, egy sátor. Összepakoltunk éjszakára, étel elrakva a hűtőtáskába, kenyér, zöldféle szatyorban lóg egy fáról (medvét ugyan nem várunk...). 

De az este sütött szalonna illata, a nyársak kint maradtak, az csábító lehet.

Nem félek. Tényleg nem. Valahogy jólesik feloldódni az éjszakában. 

Locsog  víz, vadásznak a ragadozóhalak. Néha rikkant egy madár, a kuvikot felismerem, művészet lenne nem tudni, hogy ő az. Itt nem hagyják abba a tücskök a zenélést, egy béka meg szerelmes lehet a hangjába vagy csak a visszhangot élvezi ennyie. Szemben magas a part, leszakadt a sodrás miatt, jól visszaveri a hangot. (Szombaton mesélte egy vendégünk, hogy elsüllyesztettek ott egy uszályt régen, kövekkel megrakva, hogy védje a medret a sodrástól. Hiszem is, nem is, sok értelmét nem látom.)

Nem tudok elaludni ebben a tiszai csendben. Minden nesz, zaj, zörej, loccsanás elindítja bennem a találgatást, hogy mi, illetve ki lehetett az. A legjobb hang, amikor a fejem mellett, a sátorponyván kívül végiggurul VALAMI, aztán kaparászva elkezd felfelé mászni. Többször egymás után, kitartóan. Mire kimennék megnézni, rég eltűnne. Valami rovar lehet.

Reggel már mindez nem számít. Kimászol a sátorból, húzol egy plédet is. Lezökkensz a székre, vizet melegítesz a turistafőzőn (biztos ez a neve? Mint a babaolaj???), kávét kavarsz és bambulsz. A szokottnál is lassabban ébredsz. Ott van a kiskócsag szemben, ez a kék villanás meg a jégmadár volt. Oké, megvan mindenki. Apa megértő, nem beszélget, csak int, mosolyog egyet. Viszonzod, ölelgeted a kezeddel a bögrét, kortyolsz néha. Aztán (eddig türelmesen hallgatva, várva, tán a vizet bámulva az ágyról) szól a gyerek:

- Anya, ha felébredtél csinálsz kakaót?

Nem kell felállnod, számítottál erre. Főző, tej, kakaó, cukor, bögre: minden kéznél van. 

Aztán még nézel hosszan, gyerek jön, kakaó, magányos séta az erdőben és már vetkőzik is, menne fürödni, lehet? 

Hogyne lehetne. Ettől én is beindulok, csatlakozom hozzá, labdázni viszont nem vagyok hajlandó, csak tisztasági fürdésre gondoltam. Ülök a ladik végén, száradok, kölyök strandol, jó alkalom, hogy megállapítsam: most még jobban kaszáspók formája van. Öleli a hatalmas labdát kézzel-lábbal, nevet, elbuggyan, feljön, vigyorog, naná. A háta, lába izmos, a karja meg megnyúlt, minta pálcikák lennének egymáshoz erősítve az izülettel. Éhes lesz. 10 perc és elkezd érdeklődni, hogy mi lesz a reggeli. 

Hát akkor gyújtsuk meg a tüzet.

Most nem láttam párasellőket, ahhoz túl sokáig aludtam reggelente. De augusztusban nagyobb csapattal megyünk (megyünk! Megyünk!!!), ott elhivatott horgászok lesznek. Az pirkadati ébredést jelent. 

Majd akkor. 

3 komment

Címkék: Tisza

A bejegyzés trackback címe:

https://vaskalap11.blog.hu/api/trackback/id/tr105406248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

perenne-2 2013.07.23. 09:35:34

Nem. Tisza is. És még nagyon sok minden más is. És mind szép.

Vaskalap1 2013.07.23. 09:36:02

És életveszélyes. Majd megírom.

Timothea,s 2013.08.10. 17:04:04

Belesajdul a szívem, milyen messze van mindez ide!
De ha írsz róla, tán nem is annyira.
süti beállítások módosítása